Sommaren är äntligen här. En helt ny mattradition börjar sin säsong. Grillen kommer fram och oset från grillarna lägger sig över radhus och villaområden.
Blandat med ljudet från ettriga gräsklippare visar det att solens och värmens tid är kommen.
Alla mat verkar gå att grilla, smaken tenderar dessutom att bli betydligt bättre än vid vanlig stekning i stekpanna.
En favoriträtt är grillade lammkotletter, med bakad potatis, och stekta smålökar.
Går snabbt och enkelt att tillaga och är en underbar måltid.
Tillagning något åt det här hållet.
– Trä upp ett gäng smålökar på träspett, blötlägg spetten först annars börjar de brinna.
– Grillökar är lite för små, utan man får välja små vanliga lökar. De skall inte skalas, skalen är lätta att ta bort när de är färdiggrillade.
– Vira in potatisen i aluminiumfolie.
– Torka lammkotletterna, pensla kanske med lite grillolja men bara lite. Vitpeppar, lite timjan och rosmarin.
– Tänd grillen.
– När kolen fortfarande är svart går det utmärkt att lägga på potatisen. Räkna med en grilltid av 55 minuter på dem.
– Vänd potatisen varje kvart.
– När det är ungefär 30 minuter kvar lägg på spetten med lökarna, de skall vändas ungefär var femte minut.
– Strax före man lägger på lammkotletterna, strö över massor med timjan och rosmarin på grillglöden.
– Grilla kotletterna i ungefär 5 minuter på var sidan. Peppra. Salta gör man först när de nästan är klara.
– Om allt stämmer kommer löken, potatisen samt kotletterna vara klara samtidigt. Och det är bara att njuta av en underbar måltid.
Smaklig måltid.
Här finns lite tips på annan sommarmat, picknickmat samt en enkel kycklingsallad.
Pingback: Gester…med ord » Blog Archive » Dags för lammkött