Lite förbluffad blir man när man ser att ett hotell i Stockholm tydligen hade tänkt installera bergvärme och företaget de anlitade glatt borrade sig rakt ned i tunnelbanan.
Om det hade varit ett hotell i utkanten av Stockholm hade man kanske kunnat förstå det. Men på Södermalm.
Går det att överhuvudtaget borra sig ned i innerstaden av Stockholm utan att träffa på tunnlar, rör, tunnelbanelinjer eller vad som nu finns i marken där nere.
Tänker på när vi skulle sätta upp staket runt vårt hus i Vollsjö. Det var till att ringa till Televerket, jag kallar de fortfarande vid det namnet, och kommunen för att få teleledningar och vattenledningar utmärkta på tomten med sprejfärg och små skyltar av trä.
I 08-landet bör väl motsvarande finnas, men då också för att markera ut var tunnelbanan går.
Vad som är ännu mer häpnadsväckande är hur det kan vara ekonomiskt och miljömässigt försvarbart att installera bergvärme mitt i en storstad som lär ha ett väl utbyggt fjärrvärmenät. Att installera bergvärme där det finns fjärrvärme är ett klimatmässigt självmord – bergvärme drar marginalel men fjärrvärme ger underlag för elproduktion.
Jag har också lite svårt att förstå det där. På landet där jag bor är det lite annorlunda med energialternativ, även om vår centralort Sjöbo har ett litet fjärrvärmenät. Men ingenting för någon större befolkning inte ens i centralorten.
Men däruppe i Stockholm, nej jag förstår ingenting av det där. Att borra rakt ned för bergvärme på Södermalm. Hur i tusan kunde kommunen överhuvudtaget godkänna det?
I andra delar av landet måste man ansöka om att få borra efter bergvärme. Och då kan man väl utgå ifrån att någon kontrollerar vad som finns i marken under. Vårt stängsel hade plintar som det skulle borras 1 meter ned för. De ledningarna fick vi utmärkta som kunde finnas därunder. Ett krav från företaget som gjorde arbetet att de skulle märkas ut.
Men där i Stockholm är det tydligen bara att borra rakt ned utan kontroll eller någon som tar ansvar.
Hej
För det första är bergvärme mycket mycket billigare än fjärrvärme, och när man talar om ett hotell så lär det sparas stora slantar. Bergvärmen idag är mer miljövänlig än fjärrvärmen.
Sen hurvida borrningen gått rätt till, vill med största sannolikhet säga att man inte borrat på anvisad plats. Stockholmsstad är väldigt försiktig när det gäller tillstånd att borra och det är en hel del förstudier om vart borrhålen, så med största sannolikhet har man in te borrat på anvisad plats.
..dessvärre är det nog så enkelt att man INTE tänkte, vilket förklarar en hel del, men är lika nedslående som förklaring.
jag fattar inte ens hur man får tillstånd att borra bergvärme i en stad som sthlm, knappt får göra det i centrala etuna.
måste ju vara fler hål en ett och de bör väl vara minst vara 75-100 meter för tt ge något till ett hotell vilket gör det ännu mer orimligt.
och om man ger tillstånd så borde man se till att man har övervakare som vet vart typ tunnelbanor går. mycket märkligt i mina ögon.
Ja Urban, här i Stockholm händer det där givetvis varje dag! Självklart är det slarv på nåt håll. Något som även landsbygden kan drabbas av…
Ja visst låter det lite lustigt. och jo, jag överdrev lite. Även här på ”vischan” i ”knappt mellansverige” måste vi begära tillstånd för att borra för bergvärme. Och nog kollar man väl? Eller? Nej tydligen inte 🙂
Ha en bra dag!
Fast när jag tänker efter så behövde vi nog inte tillstånd för att borra vattenbrunn. Vilket vi gjorde för sisådär 10 år sedan. Eller har jag bara glömt bort att vi begärde tillstånd kanske?
@M. Jodå vi har vår beskärda del av slarv här också på landet. Eller slarv och slarv det här fallet http://www.ystadsallehanda.se/article/20091125/SJOBO/711259877/2407/SJOBO/&/Barnen-ropade-forgaves-pa-hjalp som vi senast råkade ut för är värre än slarv, mycket värre.
Därför är det lite befriande att läsa om ert slarv där uppe. Som har ett inslag om humor i sig. Inte på hög nivå förstås 🙂