Pär Holmgren är den där typen av tyckare som bara måste få ventilera sina åsikter om miljön. Han får gärna komma till tals i media utan någon som helst kritisk reflektion. Nu senaste hävdar han att ingen kommer vilja bo i Malmö eller Göteborg p.g.a. risken för översvämning om 100 år.
Allt beror naturligtvis på den globala uppvärmningen enligt honom. Nu är det inte första gången han häver ur sig saker som kan hänföras till hans eget tyckande. I det här fallet dessutom lite svårkontrollerat. Vi pratar 100 år framåt.
Nu har tyvärr en hel del glömt bort vad han påstod år 2007 dvs för fyra år sedan.
Rubriken från Aftonbladet den 19 december 2007 talar sitt tydliga språk.
Meteorolog: Snart är snön ett minne blott
Ja vi behöver väl inte fundera så länge på vilken meteorolog som uttalade de orden.
Där är hans prognos att vi inom 20 år inte kommer få någon snö på vintern längre. Nu återstår det 16 år till dess. Men än så länge så finns inga som helst tecken på att snön är på väg bort från våra vintrar.
Tvärtom det blir mer och mer av den varan, så enda sättet av bli av med snö nu är att transportera bort den. Men kanske inte på det här sättet som de i Stockholm gör att dumpa den i vattnet.
Så med andra ord har Pär en än gång hävt ur sig något som bygger på hans egna gissningar.
Debatten av om klimatet lär inte gynnas av enskilda obalanserade tyckare som uttrycker sina personliga åsikter.
Jag tycker du tar upp en extra intressant sak i detta inlägg. Det är att han (och många andra) får stå helt oemotsagda i ett helt program och tala om vad som är sant och alla är överrens om. SVT måste ha väldigt dåliga journalister om de inte lyckas leta reda på en enda av de vetenskapsmän som är skeptiska till att människan påverkar klimatet i den utsträckning som påstås.
Att mäta temperaturförändringar är en sak. Att de visar att klimatet förändras är ju bara bra, för det ska det göra. Det är dock en helt annan sak att påstå att det är människan som bär ansvaret för dessa svängningar. För mig är det väldigt konstigt att i första hand lägga skulden på sig själv och mänskligheten för de temperaturvariationer som dokumenterats (efter ~1970) och uppskattats (innan ~1970).
Jo mycket tyckande i hela debatten. Dessutom så har en del reviderat detta med snö på vintern och menat att det kan bli mer snö pga av klimatuppvärmningen. Med andra ord vad som än händer med klimatet så är det människans fel.
Dessutom gör Pär Holmgren en rent faktafel där när han pratar om kustnära områden i Sverige och risken för översvämningar. Han pratar om vattenhöjningar men förtiger helt det faktum att vi har en landsänkning i de södra delarna av Sverige som en följd av istiden.
I norra delarna av landet så höjs landet i stället.
Var väl något man fick lära sig i lågstadiet.
Tackar för länken.
Ingen debatt mår bra av att personer får stå oemotsagda. I så fall hade fisken varit borta sedan länge i våra vatten då politiker sällan verkar vara ute och njuta av naturen.
Men att påstå att vi som anser att människan är att beskylla för läget har fel känns konstigt. Vi släpper ut massor av plast som dödar våra hav vilka utgör våra lungor, vi förbränner fossila bränslen så till den grad att vi har mer koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären än någonsin tidigare. Vi påverkar miljön, det är inget vi kan förneka. Östersjöns övergödning är knappast något naturligt det heller.
Vad gäller våra snöfyllda vintrar så läste jag en artikel av en metrolog som påpekade att det tydligen är 10 årscykler och att vi kommer ha 7-8 vintrar till av den här kalibern innan det blir mildrare igen. Eller borde bli mildrare, uppvärmningen följde nämligen inte tidigare mönster och de tidigare cyklerna. Tydligen handlar det om golfströmmen och att den stannar mot det brittiska öarna i större utsträckning. När denna cykel ska övergå i mildare vintrar lär vi märka om det händer eller om vintern blir permanent hård i Sverige.
Jag tror ingen, vettig, forskare säger att ändringarna i klimatet är människans fel men däremot att de sker kraftigare och mer extremt än tidigare. Däri ligger vår skuld och vi måste börja begränsa vårt sanslösa konsumerande och börja gå tillbaka till naturen och basera våra liv på naturens villkor i större utsträckning.
Jag tror hela miljödebatten är ett påhitt. Allting har bara blivit bättre de senaste 20 åren, vi har fått riktiga vintrar där det faktiskt är kallt på riktigt och vi har trots denna sommar faktiskt haft ganska bra somrar. Jag röstar för mer stora bensinmotorer och mer gasa åt folket!
@Jimmy Vi får skilja på nedskräpning och uppvärmning först.
För uppvärmningen så gäller vilken påverkan vi gör eller inte.
– Golfströmmen har ändrat riktning genom årtusenden tidigare
– Forskare har visat på att polerna förr i tiden innehöll mindre is än idag
– Mätstationerna världen över som mäter temperaturen har i en del fall inramats av bebyggelse som inte fanns från början. Det höjer temperaturen där.
– En del ryska mätstationer som stod i Sibirien har skrotats av kostnadsskäl men de fanns med i mätningarna från början. De har inte kompenserats bort
– Landsänkningen är en realitet för södra Sverige men det glöms bort av alla klimatkramare.
– Bygger man strandnära/sjönära/ånära som vi gör nu i hög uträckning får man problem med översvämningar. Det visste folk förr därför byggde de inte så nära.
– Avverkar man träd/buskar i sluttningar mot vattendrag så ökar risken för översvämningar. Träd/buskar binder regnvattnet.
De här aspekterna och en del andra tas aldrig upp av klimatkramarna. Det är för obekvämt att visa på helheten. För mycket prestige har gått i det nu så de kan inte backa utan måste fortsätta i samma spår.
Lite så här: Regnar det för mycket så är det klimatförändring, regnar det för lite samma sak, regnar det lagom likaså för lagom väder finns inte.
Så oavsett vad som sker så är det en följd av klimatförändring.
Lite som att försöka diskutera med troll.
Såg ett program från BBC tror jag på utländsk tv för något år sedan, där man diskuterade vulkanutbrottet på Island. Följden av ett vulkanutbrott är att temperaturen den närmaste tiden därefter SÄNKS. Om jag fattade saken rätt så skulle en (av människan eller på annat sätt) orsakad klimatuppvärmning få jordens inneboende ”termostat” att reagera och trigga ett nytt vulkanutbrott för att få ner temperaturen. Jag tror inte att vi behöver bekymra oss så mycket för jorden. Jorden kan ta hand om sig själv. Det är oss det är synd om.
Ett vulkanutbrott kastar ut partiklar i atmosfären som blockerar solen. Det sänker temperaturen.
Och ett vulkanutbrott är inget som har att göra med uppvärmning, det triggas inte igång av ett varmare klimat. Samma sak med jordbävningar de har inget med mänsklig aktivitet att göra.
Så jag undrar verkligen vilket program du har fått de vanföreställningarna ifrån.
Som sagt det mesta har inträffat förr…
Men vad jag förstår inte i samma skala…
@Jimmy Beror på vilken tidshorisont du använder. 50 år, 100 år 1000 år eller 10.000 år.
Ju snävare perspektiv man använder desto större avvikelser kan man få fram. Som; förra året snöade till mycket på vintern, detta år gör det inte det.
Men att försöka dra en slutsats av det blir absurt.
Står det; så här mycket har det inte regnat på 150 år, tja, då regnade det mer för 150 år sedan. Kallaste vintern sedan 1700-talet, ja då var det kallare då.
Att det sedan kan få lite större effekter nu beror på att många ställen är mer tättbefolkade nu än för några hundra år sedan. Vi bosätter oss i större utsträckning nära vattendrag.
När Rhen svämmade över för 300 år sedan påverkade det betydligt färre människor än när samma sak händer igen nu. Dessutom gör informationssamhället att kunskaperna sprids på ett annat sätt.