Jerzy Sarnecki har med en dåres envishet hävdat under dryga 20 år att brottsligheten minskar och att det blir bättre.
Detta trots att alla siffror från BRÅ visar på tvärtom. Tror att debatten om kriminalitet skulle må så mycket bättre om han fick lämna nu och njuta av ett pensionärsliv. Tror inte att så många skulle sakna honom. Ingen faktiskt om jag skall vara ärlig, ja de kriminella förstås då.
…
100620 Uppdatering
Eftersom det tillkommit fler poster om Jerzy Sarnecki i bloggen är det dags att uppdatera med en lista:
Brottsförnekaren i högform
Ni överdriver
En helg
Uppdatering 100703
Verkligheten hinner ifatt Sarnecki
… Fast han har ju rätt; människor är i regel rädda i onödan. Om man lär sig läsa BRÅ:s statistik rätt så inser man att den faktiskt inte sitter inne med den totala sanningen.
Jag tycker att du skall läsa statistiken ordentligt då, inte bara säga att man skall göra det.
Vet du vad, kriminalstatistik (dvs de där siffrorna från BRÅ du talar om) är ett mycket dåligt instrument för att mäta brottsutvecklingen. Det finns däremot ett antal andra instrument som tillsammans kan ge en ganska bra bild. Om du i stället för att försöka tolka kriminalstatistiken på egen hand (vilket du uppenbarligen inte behärskar) läs i stället de artiklar om brottsutvecklingen som tex finns publicerade på BRÅ:s hemsida. Precis som med andra proffessioner så vet kriminologer lite mer om brottsutvecklingen, hur man tolkar statistik etc. än gemene man. Om du nu inte litar på kriminologerna utan tror att de har någon hemlig agenda, så studera kriminologi själv så kanske du också lär dig att göra korrekta analyser av brottsutvecklingen. Själv har jag aldrig förstått varför visa tror att kriminologer skulle tjäna på att förringa brottslighetens omfattning. Ju större brottsproblemet är, desto mer jobb åt oss, eller?
Det var tydligen en öm tå jag trampade på här.
Men det man kan läsa ut är följande; antalet anmälda brott ökar år från år, uppklaringsprocenten minskar. Det sammantaget gör att antalet ouppklarade brott ökar.
Svårare än så är det inte. Eller har du någon annan tolkning på det hela som är dold för oss alla andra med sunt förnuft.
Sedan sådana där småsaker som att övergrepp i rättssak har en kraftig ökning behöver vi inte peta i.
Intressant att du utan att känna till min bakgrund eller utbildning anser mig vara inkompetent att kunna tolka statistik. Misstänker nästan att du arbetar på BRÅ.
Och varför kriminologerna agerar som de gör, eller snarare än av dem framför allt, kan jag inte svara på. Har en misstänke dock men den håller jag för mig själv tills vidare.
Om du nu skulle arbeta på BRÅ, Maja så kan jag konstatera att det är fler än Jerzy som skulle behöva lämna BRÅ. Ju förr desto bättre.
Hej igen gester, jag behöver inte känna till din bakgrund eftersom jag själv har de kunskaper som krävs för att veta att du är ute och cyklar. Som jag sa i den tidigare kommentaren, i stället för att försöka tolka kriminalstatistiken, läs i stället det som har skrivits i ämnet av ämnessakkunniga, tex på BRÅ:s hemsida. Förmodligen vill du inte inhämta nån annan kunskap än den som stöder dina förutfattade meningar, men i alla fall. Ta reda på vilka andra källor än kriminalstatistik som kan användas för att få en bra bild av brottsutvecklingen. Här är några lästips när det gäller utvecklingen av ungdomsvåldet, en het fråga f.n.: Granath. (2007). Rättsliga reaktioner på ungdomsbrott 1980 -2005. Stockholm. Stockholms universitet. Kriminologiska institutionen. Avhandling för avläggande av doktorsexamen; BRÅ (2006): Ungdomar och brott 1995 -2005. Stockholm: Brottsförebyggande rådet. Rapport 2006:07; Jerre, K. (2006): Akutvårdsdata som indikator på våldsbrottslighetens utveckling. En analys av samtliga patientbesök av vålds- och misshandelsskadade på Södersjukhusets akutklinik i Stockholm 1996-2006. Magister uppsats. Stockholm. Stockholms universitet. Kriminologiska institutionen; Estrada, F. (2006): Trends in Violence in Scandinavia According to Different Indicators. An Exemplification of the Value of Swedish Hospital Data . The British Journal of Criminology 46:486-504 (2006); von Hofer, H. (2006): Ökat våld och/eller vidgade definitioner? Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab, Årg 93(2) Augusti, 2006; Sarnecki, J (2003): Introduktion till kriminologi. Lund. Studentlitteratur.
P.s Jerzy Sarnecki jobbar inte på BRÅ
Ang, Sarnecki han sitter väl fortfarande kvar i BRÅs vetenskapliga råd?
Enligt deras webbplats gör han det. http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=34&module_instance=9
Jag skrev ” Om du nu skulle arbeta på BRÅ, Maja så kan jag konstatera att det är fler än Jerzy som skulle behöva lämna BRÅ. Ju förr desto bättre.” i mitt tidigare inlägg.
Så om han formellt har en tjänst där eller bara är knuten till BRÅ så är det inget fel i den meningen ovan, vare sig språkligt eller syftningsmässigt. Att du sedan inte samtycker är en annan sak.
Du tycker tydligen att man före man kan uttala sig om något som du/ni inte vill ta upp till debatt att man behöver studera ett antal avhandlingar. Visst kan göra det och kommer göra det när tillfälle ges.
Men om vi nu går till kärnfrågan.
Ökar brottsligheten i Sverige eller inte?
Svaret på den frågan är ja.
Minskar antalet anmälda brott som klaras upp?
Svaret på den frågan är ja.
Att det sedan finns skillnader mellan olika brott och dess utveckling må så vara men det var inte min kärnfråga. Utan det var att brottsligheten ökar.
Pingback: Gester…med ord » Blog Archive » I Sverige hade blivit kränkta
Gester, du har uppenbarligen inte läst något Sarnecki har skrivit, så jag tänkte hjälpa dig genom att bifoga en artikel av honom, så att du slipper svamla nästa gång du försöker spela smart…
http://www.lakartidningen.se/store/articlepdf/8/8795/LKT0807s457_461.pdf
Ja det är det där med att bla dödligt våld ligger konstant på runt 100 fall per år.
BRÅ redovisar mer än dubbelt så höga siffror, men med brasklappen att polisen inte klarar av att rapportera just den våldstypen korrekt.
Misshandel kan polisen klara av att rapportera korrekt, egendomsbrott och alla andra brott. Men just de där som rör dödligt våld klarar de inte av enligt BRÅ.
Där hänvisas till några studier av Rying bla.
År 2002 redovisade polisen enligt BRÅs egen statistik 100% fler brott med dödligt våld än vad det enligt BRÅ egentligen skedde.
Att BRÅ och i synnerhet Jerzy Sarnecki är motståndare till repressiva åtgärder från samhället för att stävja en totalt sätt ökad brottslighet är ingen nyhet.
Lite anmärkningsvärt är dock att det är vi skattebetalare som skall stå för de åsikterna.
Men jag har till min glädje noterat att Jerzy Sarnecki citeras allt mindre i media numera. Han förekommer ja, men i mindre omfattning än tidigare. Kan vara ett tecken på att hans svammel om brottslighetens utveckling äntligen har genomskådats.
Men det är lite symptomatiskt när man tittar på generaldirektören för BRÅ och hans bakgrund. Men det är är värt ett alldeles eget inlägg snart av mig. Det speglar lite, tja vad skall man säga med den bakgrunden tycker du Nils? Passande skulle jag säga.
http://www.criminology.su.se/content/1/c6/02/33/53/2006d_Kristina_Jerre.pdf
http://www.lakartidningen.se/store/articlepdf/8/8795/LKT0807s457_461.pdf
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article99357.ab
Pingback: En helg i Sverige, men det var värre förr | Gester...med ord