Att en arbetsgivare vill kontrollera en person som är påtänkt för anställning är bara naturligt.
Enklare nu än på den tiden jag hade personalansvar och anställde folk.
Då fick man gå efter referenser från tidigare arbetsgivare, kontrollera dessa några steg bakåt och inte bara den senaste.
Titta på betyg och andra meriter sedan se vad man kunde få fram genom en intervju.
Numera är det betydligt enklare att skapa sig en bild av en tilltänkt anställd. Sociala medier har högst väsentligt underlättat att få fram mer information om en person. Med tanke på vad en felrekrytering kan kosta ett företag är det snudd på tjänstefel att inte undersöka personen noggrant.
En del har nu invändningar mot det här som argaklara. (se nedan)
Men det står en person helt fritt att uttrycka sig och bete sig hur som helst i sociala medier före en anställning och det är en arbetsgivares fulla rätt att välja vem som skall anställas.
Och när man väl har fått en anställning så är det inte fritt fram att uttrycka sig hur som helst även om det är på fritiden. Lojalitetsprincipen mot företaget gäller även då. Visserligen verkar det inte finnas så många fall i Sverige där en anställd blivit avskedad för brott mot det. Även om det här fallet ligger nära.
Ibland får jag intrycket av att det är du unga som inte riktigt har förstått det här med att ens beteende privat kan påverka möjligheterna till att få ett arbete.
Tillägg
Argaklara hade synpunkter på att en del av företagen med stor sannolikhet bryter mot lagen vid sina kontroller, inte kontrollerna i sig.