Och så provade vi att laga till tjälknöl och det på oxfilé, enligt följande grundrecept.
1-1,5 kg djupfryst kött (älg, gris eller nöt)
För saltlagen
5 dl vatten
1,5 dl salt
1 tsk socker
1) Lägg det frusna köttet på galler i en ugn.
2) Ställ in ugnen på 75-100 grader
3) Låt stå i 12 timmar
4) Blanda saltlagen under tiden. Det är gott om tid
5) När köttet är klart lägg det direkt i en stekpåse
6) Häll i saltlagen och knyt åt påsen ordentligt
7) Låt det stå i 5 timmar. Påsen kan behöva vändas några gånger
8 ) Ta ut köttet ock skär det i tunna skivor.
9) Servera det kallt
Det som bör tilläggas här är att vi inte hade ett galler som köttet låg på, vilket är något man bör ha.
Helst skall det vara färskt kött som man binder ihop före man fryser ned det för att det inte skall tappa formen under tiden i ugnen.
Låt det inte ligga mer än 5 timmar i stekpåsen med saltlagen. Längre tid gör att det blir aningen för salt.
Det här med att sticka in en köttermometer när köttet har tinat i ugnen hoppade vi över och det behövdes inte heller som vi märkte.
För övrigt smakade det alldeles utmärkt. Köttet blev lagom rosa.
Passar utmärkt ihop med svartvinbärsgelé och råstekt potatis. En champinjonsstuvning bör passa alldeles utmärkt till det hela också. Detta enligt min mamma som gav oss receptet.
Det heter: utalas: ”tjalaknul” 🙂
hmm…har du inte glömt några ingredienser? Dessutom är att göra tjälknöl på nöt väldigt tveksamt, på gränsen till kriminellt. På fläskkött rent förkastligt. Det går inte.
@KP tack för upplysningen hur det uttalas, låter lite så där i mina öron 🙂
@OntiArmen Nej behövs inga kryddor mer än det. Och det smakade alldeles förträffligt. En aning för salt men det hängde mer på att det låg i stekpåsen lite för länge. Men har du bra erfarenhet så delge oss gärna hur det kan göras också.