Är den första spontana tanken man får när man ser att åklagaren Håkan Roswall hemligstämplat större delen av förundersökningen gällande Göran Lindbergs brott.
Göran Lindberg som är misstänkt för en hel del sexualbrott. Om det hade gällt en vanlig Göran hade man kanske inte funderat så mycket omkring det hela. Men nu pratar vi om en f.d. polischef.
Jag fruktade redan i januari att det eventuellt kunde bli en mörkläggning om det här.
Och nu ser vi resultatet. Om man är minsta lagd åt konspirationer förmodar man att det finns namn i förundersökningen som inte får komma ut till allmänheten och att det finns en hel del personer på framträdande positioner i samhället som skall skyddas av Håkan Roswall.
Vi har sett det förut i Geijeraffären.
Polisen i Uppsala är kritiska till beslutet att hemlighålla undersökningen för de menar att spekulationer uppstår om att saker och ting mörkas. Där kan man väl säga att de misstänkarna har funnits länge. Nu får vi de bekräftade.
Skulle inte förvåna mig om åklagaren Håkan Roswall snart tar ett steg upp på sin karriär som tack för mörkläggningen.
…
Läs även andra bloggares åsikter om Håkan Roswall, Göran Lindberg, mörkläggning, hemligstämplat,
…
Ekuriren |
Det är nog ett rimligt antagande att hemligstämplingen har som syfte att hemlighålla vissa namn. Kapten Klänning har naturligtvis insett skyddsvärdet av att dra in kända personer i verksamheten. Orsaken kan självklart inte främst vara att skydda personer som evt kan komma ifråga för böter, utan det är rimligt att anta att det är andra värden, politiska och samhälleliga som skall skyddas. Jag vet ärligt talat inte vad jag tycker om sådant. Grundprincipen är ju att envar av oss skall vara och behandlas lika av lagen, men om en misstänkt mer eller mindre känd företagare, endast av provinsiellt allmänt intresse skyddas av hemligstämplingen samtidigt som rikskända, mer betydelsefulla ges skydd, kanske man anser att kravet på likställdhet har uppfyllts?
Emellertid, vad som skett eller inte skett, och vilka som gett avtryck i just den här historien, är egentligen oviktigt. Det anmärkningsvärda är istället att det bland politiker och andra makthavare, kan finnas personer som på ett mycket flagrant vis visat att de utnyttjat sin ställning för att begåt brott! Frågorna måste i dessa fall bli 1) vilka andra brott kan de tänkas begå och har de gjort, 2) om detta rör sig om politiker i formell maktposition, är de inte helt ovärdiga att föra medborgarnas talan? När Uppsalapolisen officiellt uttalar kritik mot mörkläggningen, ska vi ha klart för oss att informellt har man kunskaper som gör kritiken begriplig. Hävs inte hemlighållandet har Roswall säkert anledning att se fram emot något slags tacksamhetsbevis… Illa för rättsstaten!
Måste det inte bli regeringsbyte innan Roswall får tacksamhetsbeviset?
@Mary. Tja vad skall jag kommentera på det 🙂 Kanske hänvisa till den här tråden på Flashback https://www.flashback.org/t1110877