I SVD svarade Sören Andersson från Smittskyddsinstitutet på frågor angående svininfluensan.
Och för första gången kommer frågan om pneumokockvaccin upp.
Frågan och svaret här nedan.
Det ställer dock en del frågor hans svar.
Att vissa grupper har nytta av det vaccinet framgår klart. Men han nämner rekommendationer att man bör ta det före svininfluensan dök upp.
De rekommendationerna lär vara mycket dolda för de flesta som tillhör riskgrupper. Ingen information som sprids i någon större omfattning.
Samtidigt öppnar Sören för att det kan bli aktuellt med kompletterande vaccinering med pneumokockvaccin om det visar sig att de allvarliga fallen har orsakats just av de en pneumokockinfektion även bland de utanför riskgrupperna.
Slutledningen av hans svar bör vara att det för många kan vara av nytta att vaccinera sig. Lite mer om skyddseffekten finns här på pneumokockvaccin.
—
Fråga: I och med att dem som drabbas hårdast av svininfluensan får lunginflammation, varför gör man inte en massvaccinering med pneumokockvaccin redan nu? Alternativt vaccinerar riskgrupperna med pneumokockvaccin?
/Orolig
Svar: Man kan få lunginflammation både av influensaviruset i sig och av efterföljande bakterieinfektioner. Pneumokockvaccinet hjälper bara mot pneumokockbakterier, dvs inte mot viruset och inte mot andra bakterier (även om pneumokocker är en vanlig orsak till lunginflammation så finns det en rad andra bakterier som också kan orsaka det). Om det visar sig att många av de allvarliga fallen orsakats av en påföljande pneumokockinfektion så kan det vara aktuellt med någon form att kompletterande vaccination. Men hittills har det, mig veterligt, inte varit fallet. Men för äldre och riskgrupper kan det vara bra att på eget initiativ ta pneumokockvaccin ändå, enligt de rekommendationer som fanns redan innan den nya influensan dök upp.