Tror du att din mobiltelefon bara kan övervakas om du är misstänkt för brott?
Du tror du fel den är vidöppen för myndigheterna.
Telia lämnar ut information om telefonernas rörelse till Vägverket enligt Skånska Dagbladet pappersupplaga. Sydsvenskan har i sin nätupplaga ett reportage om det.
Med start från februari 2007 kommer Telia och Tele 2 lämna uppgifter om hur deras abonnenters mobiltelefoner rör sig. Mottagaren av information är Vägverket som på så sätt kan se hur trafikflödet är och därigenom lättare kartlägga vägtrafiken, skicka ut information via sin hemsida eller via TMC.
Syftet är med andra ord vällovligt kommer enligt Vägverket ge bättre service till bilisterna.
Men å andra sidan så brukar alla typer av kontrollåtgärder ha ett gott och i många fall oantastligt syfte, till att börja med.
Nu skall mobilövervakningen till att börja med ske i Skåne men slår det väl ut så kommer det troligtvis införs i resten av landet. I det här försöket så säger Telia att den information som lämnas över till Vägverket inte innehåller uppgifter som gör att enskilda användare kan spåras.
Att tekniken finns att spåra och följa mobiltelefoner är inte nytt utan det nya ligger i att information utan någon som helst debatt eller diskussion förs över till en myndighet om inte sysslar med polisärt arbete.
Ett naturligt nästa steg blir att man följer de som åker mellan, låt säga, enbart Lund till Helsingborg, vilka tider, hur lång tid resan tar, när resan startar, från vilket bostadsområde, till vilken plats. För det blir lättare då att planera ombyggnad av vägar, justera trafikljusens intervaller m.m.
Ett ytterligare steg blir att, allt i oantastligt syfte, att se vilka som kör för fort och skicka fortkörningsböterna dit.
Och nästa steg därefter blir….
Är väl Pandoras ask öppen är den svår att stänga.
Andra bloggar om: bodströmsamhället, asksamhället, mobiltelefoner, avlyssning, Telia, Vägverket, övervakning, bilköer, GPS, trafik, Tele2, Skåne, politik